Barbera Ploeg

Na een loopbaan in de fijn mechanica, als Hydraulisch Ingenieur, koos Barbera Ploeg (1980), woonachtig in Pijnacker, voor het ondernemerschap en de Kunst. Aanvankelijk ging zij als Goudsmid aan de slag. Naast het ontwerpen en creëren van sieraden, deelde zij haar kennis via workshops en schreef zij columns voor internationale vakbladen. Barbera ontdekte het tekenen en schilderen en deed inspiratie op aan de BTK University of Art and Design in Berlijn en via diverse masterclasses in binnen- en buitenland.

Zodra Barbera haar penseel op het doek zet, vergeet zij alles om zich heen. Zij heeft dan slechts één doel: schilderen. Met haar Kunst nodigt ze de kijker uit de waan van de dag, met al haar verplichtingen, uitdagingen en verwachtingen, achter te laten en het onbekende in te stappen. En of het nu haar portretten, of haar stillevens betreft, dat wat tussen het werkstuk en de kijker gebeurt, is aan hen. Barbera schildert niet om begrepen te worden, ze schildert opdat de kijker op onderzoek mag gaan, kan ontdekken en voelen. Kunst is in eerste instantie een individuele beleving van de kijker. Dat een kunstwerk vervolgens ook voeding kan bieden tot een gesprek, maakt het extra mooi.

Op ieder continent hangt inmiddels ergens wel een werk van Barbera. Ze vindt het desalniettemin waardevol dit jaar bij “Groede uit de Kunst” aanwezig te zijn, immers naast dat kunst uitnodigt tot een individuele ervaring, onderwerp van een mooi gesprek kan zijn, vormt het exposeren van kunst ook de mogelijkheid tot ontmoeting en verbinding. Iets wat in deze tijden enorm waardevol is.

Kijk voor meer werk op de website.